SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

“`html

SPK’dan Kripto Varlık Platformları İçin Rezerv Kanıtı Denetimi Düzenlemesi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık platformlarının gerçekleştirmesi gereken rezerv kanıtı denetim sürecine dair yeni ilke ve esasları kamuoyuyla paylaştı. Artık, kripto para borsaları, müşterilerine ve kendi kripto varlıklarının mevcut değerleri, saklama yerleri ve likit varlık durumları hakkında düzenli raporlar sunmakla yükümlü olacak. Bu bilgiler bağımsız denetçiler tarafından doğrulanacak.

SPK, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyet izinleri öncesinde gerçekleştirmesi gereken zorunlu rezerv kanıtı denetim süreçlerine ilişkin belirli ilke ve esasları açıkladı.

Haftalık bültende yer alan bilgilere göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile bağımsız denetim firmaları arasında, her üç aylık denetim döneminin ilk ayında rezerv kanıtı denetimini yürütmek üzere bir sözleşme imzalanacak. Nutulan sözleşme, yıl içerisindeki diğer denetim dönemlerini de kapsayacak şekilde düzenlenebilecek.

Bir kripto varlık hizmet sağlayıcısı, ardışık olarak en fazla 12 denetim dönemi için aynı denetim şirketini seçebilecek. Aynı kripto varlık hizmet sağlayıcısı için sorumlu bilgi sistemleri denetim uzmanı, en fazla 4 dönem için denetim raporu imzalayabilecek.

Denetim İçin Hazırlık Süreci

İmzalanan sözleşmeye göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları denetimin yapılacağı sistemleri ve tüm gerekli kayıt ve belgeleri hazırlamakla yükümlüdür.

Denetim raporunda yer alacak bilgiler arasında “kripto varlıkların tam listesi,” “müşterilere ait kripto varlıkların güncel değeri,” “varlıkların bulunduğu ağların bilgisi,” “saklama modeline dair ayrıntılar” ve “cüzdan adreslerinin listesi” gibi veriler yer alacak.

Platformlar ayrıca, “müşterilere ait nakit bakiye büyüklükleri,” “platformun kripto varlıklarının cari değerleri,” “çalıştıkları saklama kuruluşlarının listesi” ve “nakit bakiyelerine dair banka ve hesap bilgileri” gibi detayları da denetim sürecinde paylaşacaklardır.

Denetim, kripto varlık platformunun likit rezervinde tutulan tüm varlıkların kapsamına alınmasını gerektirecek ve bu varlıklara ait denetim sonuçları raporda ayrı bir başlık altında belirtilecektir.

Denetim kapsamında incelenen kripto varlıkların varlıklarının tamamının teyit edilmesi zorunludur.

Denetim Tarihleri Gizli Kalacak

Bilgi sistemleri denetçisi, denetim periyodu içerisinde iki farklı tarih belirleyecek ve bu tarihler, kripto varlık hizmet sağlayıcısının kayıtlarındaki müşteri varlık bilgilerini dağıtık defter ağındaki varlıklarla karşılaştırmak amacıyla kullanılacak.

Bu tarihler, denetim gününden en az bir gün önce kripto varlık platformu ile paylaşılmayacak.

Denetçi, sağlanan cüzdan adreslerinin kripto varlık hizmet sağlayıcısına ait olup olmadığını kontrol edecek ve bu teyit yöntemini denetim raporuna dahil edecektir.

Denetim sonuçları, kripto varlık hizmet sağlayıcısının kayıtlarında mevcut olan verilerle karşılaştırılarak raporlanacaktır.

Cüzdan bakiyelerinin sorgulanması ve doğrulama süreçlerinde kullanılan araçlara raporda yer verilecektir.

Denetim raporu, sorumlu bilgi sistemleri denetim uzmanı tarafından imzalandığında geçerlilik kazanacak ve denetim döneminin sona ermesinden sonraki ilk 10 iş günü içinde kripto varlık hizmet sağlayıcısının yönetim kurulu başkanlığına sunulacaktır.

Denetim döneminin sona ermesinden sonraki 15 iş günü içerisinde, raporun kabulü için yönetim kurulu kararı ile birlikte SPK’ya sunulacaktır.

Denetim raporu, yalnızca kripto varlık platformunun yönetim kuruluna yönelik hazırlanacak olup, bu rapor; yönetim kurulu ve SPK dışında hiçbir tarafla paylaşılmayacaktır.

Raporun giriş kısmında denetimin amacı ve kapsamı, denetim süresince kullanılan araçlar ve teknikler, denetim tarihleri, görevli denetçilerin detayları ve gerçekleştirilme sıklığına dair bilgiler yer alacaktır.

Denetim raporunun giriş, değerlendirme ve sonuç bölümlerinde bulunması gereken asgari bilgilere dair detaylar da duyuruda belirtilmiştir.

“`

Related Posts

Bakan açıkladı: Ödemeler hesaplara yatırılıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayına yönelik 6,21 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırmaya başladıklarını duyurdu.

Kuzey Makedonya ihracatı arttı, dış ticaret açığı azaldı

Kuzey Makedonya’nın dış ticaret açığı, Mayıs 2025’te geçen yılın aynı ayına göre 59 milyon dolar azalarak 250 milyon dolara geriledi. Ülkenin ihracatı yüzde 28,7 artarak 841 milyon dolara çıkarken, ithalat yüzde 13,3’lük daha yavaş bir hızla 1 milyar …

Mobilya sektöründe sürpriz hamle: Sessiz sedasız bir satın alım gerçekleşti

Alfemo Mobilya, bundan sonra faaliyetlerini Zeren Group Holding çatısı altında devam ettirecek. Zeren Group Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mustafa Yiğit Zeren “Önümüzdeki dönemde yeni yatırımlarla Alfemo’nun marka bilinirliğini ve globaldeki büyümesini artıracağız” dedi.

İstanbul’da yaşam maliyeti uçtu: 4 asgari ücreti aştı!

İstanbul’da geçim maliyeti her geçen ay yükselmeye devam ediyor. Yaşam giderlerindeki artış, kentte yaşayan ailelerin bütçesini zorlamayı sürdürüyor. Uzmanlar, bu durumun yakın vadede kalıcı hale gelebileceğini belirtiyor.

AKP’li isim açıkladı: En düşük emekli maaşı resmen belli oldu!

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri sonrası emekli maaşlarında düzenleme yapıldı. Yapılan zamla birlikte en düşük maaş yeniden belirlendi. AKP’nin açıklamasıyla detaylar netlik kazandı.

İstifa mı edecek? Maliye Bakanı ağladı borsa alt-üst oldu

İngiltere’de Londro borsası, Maliye Bakanı Rachel Reeves’in görevine devam edip etmeyeceği endişesi ile sert düşüş yaşadı. Parlamento’da Başbakan Keir Starmer’a, Reeves’in bir sonraki genel seçimlerde görevine devam edip etmeyeceği soruldu. Starmer …