TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasında sıkı duruşa odaklanacaklarına işaret etti

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan’dan Küresel Görünüme İlişkin Değerlendirmeler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından Washington’da düzenlenen Küresel Görünüm Forumu’nda “Değişen Küresel Likidite Koşulları Karşısında Merkez Bankacılarının İkilemleri” başlıklı oturumda konuştu.

Karahan, Türkiye’nin son iki yıldır önemli bir dezenflasyon sürecinden geçtiğini ve bu sürecin iç dinamiklerle birlikte dalgalı küresel ortamda şekillendiğini vurguladı. Dezenflasyonun temel bileşenleri olan talepteki ılımlı seyir, Türk lirasının reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme üzerinde durarak, yapılan adımların olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

İç ve dış talep arasındaki dengesizliğe değinen Karahan, para politikasındaki sıkılaştırma adımlarının iç talebi ılımlı hale getirdiğini ve cari açığın düşmesine katkı sağladığını ifade etti. Ayrıca, enflasyonun ana göstergelerindeki yavaşlamanın da enflasyon süreci için olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, Türk lirası varlıklarına olan ilginin arttığını ve enflasyon beklentilerinin iyileştiğini söyledi.

Enflasyon beklentilerindeki düşüşe dikkat çeken Karahan, enflasyonun hizmet kalemlerinde yapışkan olduğunu ancak genel olarak fiyat baskılarında yavaşlama olduğunu belirtti. Amacın enflasyonu tek haneli seviyelere çekmek olduğunu belirten Karahan, bu süreçte merkez bankasının sıkı para politikasını sürdüreceğini vurguladı.

Karahan, dış şoklara karşı daha iyi bir konumda olduklarını, cari açığın düşük olduğunu ve dış borç çevirme oranının iyileştiğini vurgulayarak, sermaye akımlarındaki değişimlerin dezenflasyon sürecinde önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, küresel belirsizliklerin yanı sıra küresel ticaret politikalarının etkilerinin de sikkatle takip edildiğini söyledi.

Tarifelere ilişkin sorulara da yanıt veren Karahan, ABD’nin Türkiye’ye yönelik açıkladığı tarifelerin diğer ülkelere göre düşük olduğunu belirterek, küresel talep ve ticarette yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin dış ticaretini etkileyeceğini ifade etti. Ayrıca, ithalat tarafında yaşanan emtia fiyatlarında düşüşün Türkiye için olumlu bir etki yarattığını belirtti.

Related Posts

Bakan Şimşek ABD’de yatırımcılarla buluştu

Bakan Şimşek, ABD’deki yatırımcı toplantılarında Türkiye ekonomisinin güncel durumu ve geleceğe yönelik beklentilerini paylaştı. Enflasyonla mücadele, cari denge ve dış ticaret konularında hükümetin izlediği politikaları vurguladı.

Dünya Bankası’nın Türkiye tahmini değişti! Büyümede revize…

Dünya Bankası Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini revize etti. Banka, Avrupa ve Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine ilişkin raporlarını yayımladı. Dünyanın en yavaş büyüyen bölgesi de paylaşıldı.

Tatil hayali kuranlar yandı! Yaz tarifesi cep yakıyor

Yaz ayların yaklaşmasıyla birlikte tatilciler yazlık kiralama arayışlarına başladılar. Yazlık mekanlarda sezonluk villa ve daire kiralama fiyatları geçen yıla göre yüzde 30 – 40 artış gösterdi. Havaların ısınmasıyla birlikte tatilciler sezonluk …

Amazon Türkiye’de prime abonelik ücretlerine zam yaptı

Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından Amazon, Türkiye’de sunduğu Prime abonelik hizmetine yeni bir zam yaptı. Uzun bir süre sabit kalan abonelik ücreti, yapılan son artışla birlikte yüzde 25 oranında yükseldi. Bu güncellemeyle birlikte Amazon Prime’ın aylık ücreti 39 TL’den 49,90 TL’ye çıktı.

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 22 Nisan 2025 Salı döviz fiyatları

22 Nisan 2025 Salı günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…

Trump Powell’ı tehdit etti: Wall Street 1932’ye döndü

ABD Başkanı Donald Trump, Fed Başkanı Jerome Powell’ı hedef alan sert açıklamalarıyla piyasaları sarstı. Faiz indirimi çağrısını yineleyen Trump’ın sosyal medyada yaptığı çıkış sonrası ABD borsaları sert düşüş yaşarken, Dow Jones endeksi 93 yılın en kötü nisan performanslarından birine hazırlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir