Marmara Denizi’nde Yapılan Müsilaj İzleme Çalışmaları Sonuçları Açıklandı
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Marmara Denizi’nde, MARU adlı araştırma gemisiyle gerçekleştirdiği müsilaj izleme ve örnekleme çalışmalarının sonuçlarını paylaştı.
18-22 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen seferde, Marmara Adaları, Ekinlik Adası, Balıkesir Narlı, Çanakkale Gelibolu ve İstanbul Boğazı dahil olmak üzere toplam 23 farklı noktada denizde 0-80 metre aralığında örneklemeler yapıldı ve müsilajın, deniz çayırları ve mercanların durumu incelendi.
Prof. Dr. Öztürk, geçen yılın aksine bu yıl Marmara Denizi’nde müsilaj bulgusuna rastlamadıklarını belirtti ancak gelecekte tekrar oluşabileceği uyarısında bulundu.
Öztürk, müsilajın doğası gereği ilkbaharda ortaya çıktığını, bu durumun mevsimsel biyolojik üretimle ilişkili olduğunu ve yoğunluğun azalması nedeniyle yüzeyde görünmediğini, dibe çöktüğünü açıkladı.
Fitoplanktonların üreme kapasitesindeki azalmanın, müsilajın ortaya çıkmasını engellediğini belirten Öztürk, tehlikenin devam edebileceği konusunda uyarmaktadır.
Marmara Denizi’nin özel çevre koruma alanı olduğunu vurgulayan Öztürk, atık su arıtma tesislerinin hızla devreye alınması gerektiğini ve alınan önlemlerin yeterli olmadığını belirtti.
Müsilajın neden kaybolduğunun netleşmesi için detaylı araştırmalar yapılması gerektiğini ifade eden Öztürk, Marmara Denizi’nin sürekli olarak izlenmesi gerektiğini vurguladı.
Deniz çayırlarında ve mercanlarda görülen müsilajın azalmasıyla birlikte rahatlama yaşandığını belirten Öztürk, durumun takip edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Odatv.com