Meksika’dan Trump’ın askeri planına ret

Meksika Başkanı Claudia Sheinbaum, cuma günü yaptığı açıklamayla Trump’ın uyuşturucu kartellerine karşı askeri planını reddetti.

Sheinbaum, “Amerika Birleşik Devletleri Meksika’ya orduyla gelmeyecek. İş birliği yapıyoruz, birlikte çalışıyoruz, ancak bir işgal olmayacak. Bu ihtimal dışı, kesinlikle değil” ifadelerini kullandı.

New York Times gazetesi Cuma günü Trump’ın yabancı topraklarda askeri güç kullanmaya başlama yönünde gizlice bir direktif imzaladığını bildirdi.

BBC’nin haberine göre; Beyaz Saray, söz konusu direktife değinmedi ancak Trump’ın “en büyük önceliğinin vatanı korumak” olduğunu söyledi.

Bildirilen talimatın, Trump’ın bu yılın başlarında imzaladığı ve sekiz uyuşturucu kartelini resmen terörist kuruluş olarak ilan eden bir yürütme emrinin ardından geldiği anlaşılıyor ve bu kartellerden altısı Meksikalı.

“KONU AÇILDIĞINDA HER ZAMAN ‘HAYIR’ DEDİK”

Sheinbaum, gazetecilere yaptığı açıklamada, Meksika hükümetine kartellerle ilgili bir emir geldiği bilgisinin verildiğini ve “bunun herhangi bir askeri personelin katılımıyla ilgisi olmadığını” söyleyerek “Bu hiçbir anlaşmanın parçası değil, kesinlikle değil. Konu açıldığında her zaman ‘Hayır’ dedik” ifadelerini kullandı.

Sheinbaum, bu yılın başlarında gazetecilere yaptığı açıklamada, Trump’ın kartelleri terörist olarak ilan etme kararının “ABD’nin egemenliğimizi ihlal etmesi için bir fırsat olamayacağını” söylemişti.

“SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTLERİ OLARAK DAVRANMAYA BAŞLAMALIYIZ’

Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Perşembe günü yaptığı açıklamada, söz konusu tanımlamanın ABD’nin istihbarat teşkilatları ve Savunma Bakanlığı da dahil olmak üzere kartelleri hedef almasına yardımcı olacağını söyledi.

Rubio, “Onlara sadece uyuşturucu ticareti yapan örgütler olarak değil, silahlı terör örgütleri olarak davranmaya başlamalıyız” dedi.

New York Times’ın haberine göre Trump’ın imzaladığı direktif, kartellere karşı hem denizde hem de yabancı topraklarda “doğrudan askeri operasyonlar düzenleme olasılığına resmi bir temel” sağlıyor.

Meksika, son aylarda ABD ile birlikte ABD-Meksika sınırından hem göçmenlerin hem de uyuşturucunun yasadışı akışını engellemek için işbirliği yapıyor.

FENTANİL VAKALARI YARIDAN FAZLA AZALDI

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’nin verilerine göre haziran ayında sınır geçişleri rekor seviyeye ulaşırken, geçen hafta ABD’nin Meksika Büyükelçisi Ronald Johnson, sınırda ele geçirilen fentanil vakalarının yarıdan fazla azaldığını söyledi.

Johnson, X’te yaptığı paylaşımda Sheinbum ile Trump arasındaki işbirliğini kutlayarak, ikilinin liderliğinin kartellerin “iflasına yol açtığını ve bunun ülkelerimizi daha güvenli hale getirdiğini” yazmıştı.

Related Posts

Kedilerle komik kovalamaca

Bursa’da işe giden kadın, karşılaştığı yavru kedilerle komik bir kovalamaca yaşadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

Sivasspor’dan Luan Campos Transferi

Sivasspor, sağ kanat oyuncusu Luan Campos’ı renklerine bağladı.

Manchester United, Benjamin Sesko’yu 2030’a kadar renklerine bağladı

İngiltere Premier Ligi ekibi Manchester United, Almanya’nın Leipzig takımından Benjamin Sesko’yla 2030 yılına kadar sözleşme imzaladığını duyurdu.

Beşiktaş Deplasmanda Farkla Önde

Beşiktaş, UEFA Konferans Ligi’nde St. Patrick’s karşısında ilk yarıyı 4-0 önde kapattı.

Konya merkezli operasyonda yedi tutuklama

Konya merkezli sekiz ilde düzenlenen dolandırıcılık operasyonunda gözaltına alınan 12 şüpheliden yedisi tutuklandı.