Köpek kisti nedir? Karaciğer kist hidatiği hakkında uzman uyarısı

Karaciğer Cerrahisi ve Transplantasyonu Uzmanı Prof. Dr. Koray Acarlı, halk arasında “köpek kisti” olarak anılan karaciğer kist hidatiği hastalığına dikkat çekiyor. Özellikle kırsal alanlarda köpeklerin beslenmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Acarlı, bu konuda farkındalık oluşturulmadığı takdirde ciddi sorunlarla karşılaşılabileceğini belirtti.

HAYVAN YETİŞTİRMEYLE İLGİLİ BÖLGELERDE SIK GÖRÜLÜYOR

Hastalığın parazit kaynaklı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Acarlı, şu bilgileri paylaştı:

“Karaciğer kist hidatiği, yaygın olarak köpek kisti olarak bilinen, parazitlerle oluşan bir hastalıktır. Ülkemizde özellikle hayvancılıkla uğraşılan bölgelerde sıkça görülür. Parazit, genellikle kurt, çakal ve köpekler gibi hayvanların bağırsaklarında bulunur. Yumurtalar dışkıyla atılır ve bu yumurtalar ot veya su kaynaklarına bulaştığında hayvanlar tarafından alınarak sindirilir. Parazit vücuda girdikten sonra genellikle karaciğerde olmak üzere farklı organlarda kist oluşumuna neden olur.”

KÖPEKLER SUÇLU DEĞİL, KONTROL ALTINDA TUTULMALI

Prof. Dr. Acarlı, insanların da bu döngüde zaman zaman ara konak haline gelebileceği konusunda uyarılarda bulunarak şunları ekledi:

“Eğer parazit yumurtaları oral yoldan alınırsa, insanlarda da karaciğer kisti oluşabilir. Ancak köpekler doğrudan bu hastalığın sorumlusu değildir. Evcil köpeklerinizin beslenmesine dikkat ederek ve düzenli veteriner kontrollerini yaptırarak riskleri en aza indirebilirsiniz.”

İNSANDAN İNSANA BULAŞMAZ

Karaciğer kist hidatiğinin insandan insana bulaşmadığını açıklayan Prof. Dr. Acarlı, “İnsan dışkısında parazitin yumurtası bulunmaz. Ancak aynı çevrede yaşayan bireyler aynı kaynaktan etkilenebilir” şeklinde konuştu.

KARACİĞER DIŞINDA DA GÖRÜLEBİLİR

Parazitlerin çoğunlukla karaciğere yerleştiğini ancak akciğer, beyin ve karın içindeki diğer organlara da sıçrayabileceğini belirten Prof. Dr. Acarlı, “Parazit, yerleştiği bölgede büyüyerek içi sıvı dolu bir kist oluşturur. Genellikle karaciğer fonksiyonlarını etkilemez, karaciğer dokusuna baskı yaparak kendine alan açar” dedi.

KÜÇÜK KİSTLERDE GENELLİKLE BELİRTİ OLMAYABİLİR

Genellikle küçük kistlerin diğer sağlık kontrolü sırasında tesadüfen fark edildiğinin altını çizen Prof. Dr. Acarlı, “Kist küçük olduğunda genellikle belirti vermez. Ancak büyük kistlerde sağ tarafta ağrı ve dolgunluk hissi gibi şikâyetler ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda kistin safra yoluna açılması gibi komplikasyonlar ciddi sorunlara yol açabilir” şeklinde konuştu.

TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Kistin teşhisinin görüntüleme yöntemleriyle konulduğunu belirten Prof. Dr. Acarlı, “Kistin duvar yapısı, kalsifikasyonlar veya kistin içindeki küçük kistler teşhis açısından önemlidir. Endişe uyandıran durumlarda ELISA ve İHA gibi testlerden faydalanılabilir” dedi.

KİST BÜYÜYEBİLİR, PATLAYABİLİR

Tedavi edilmediği takdirde kistin genellikle büyüdüğünü ve komplikasyonlara neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Acarlı, “Kistin patlaması alerjik reaksiyonlara veya kist içeriğinin karın boşluğuna yayılmasına sebep olabilir. Bu da hastalığın tedavisini zorlaştırabilir” şeklinde konuştu.

TEDAVİ YÖNTEMİ: CERRAHİ VEYA GİRİŞİMSEL YÖNTEMLER

Prof. Dr. Acarlı, tedavi süreci hakkında şu bilgileri verdi:

“Hastalığın standart bir ilaçla tedavisi bulunmamaktadır. Parazite karşı etkili bazı yardımcı ilaçlar olsa da asıl tedavi cerrahi boşaltma veya kist içindeki parazitlerin tamamen temizlenmesidir. Uygun vakalarda iğneyle aspirasyon veya laparoskopik yöntemler de uygulanabilir.”

Related Posts

Zorlu ameliyat başarılı geçti ama kadının kalbinin simsiyah olduğu ortaya çıktı

Avusturya’da 65 yaşındaki bir kadının yaşadığı nefes darlığı şikayeti, sıradan bir kalp rahatsızlığı gibi görünse de yapılan incelemeler sıra dışı bir gerçeği ortaya çıkardı. Kadının kalbi, nadir görülen bir genetik hastalık nedeniyle siyaha boyanmıştı.

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Yılan sokmasına karşı ilk yardım nasıl yapılmalı? İşte doğru adımlar

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Aygün, yılan sokmalarına karşı bilinçli ve sakin davranmanın hayat kurtarabileceğini belirtti.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Ekonomik sebepler astımı tetikliyor: ‘Hastalar ekonomik yetersizlik nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor’

Her sene astım hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 6 Mayıs’ta kutlanan Dünya Astım Günü bu sene de çeşitli etkinlik ve toplantılarla kutlanacak. Astım Günü kapsamında Cumhuriyet, hastalığın detaylarını ve Türkiye’deki durumunu Türk Toraks Derneği’nden Doç Dr. Osman Elbek ve Doç Dr. Deniz Kızılırmak ile konuştu.