İnşaatta yeni dönem resmen başladı: Belge şartı

İnşaat Sektöründe Yetki Belgeli Usta Zorunluluğu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, inşaat sektöründe önemli bir düzenlemeye imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle, yapı müteahhitleri ve şantiye şeflerine önemli bir sorumluluk yükleniyor. Artık yetki belgesi olmayan ustalar çalıştırılamayacak. Bu düzenleme, 2025 yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak.

Yetki Belgeli Usta Şartı

Yeni düzenlemeye göre, inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların “Yetki Belgeli Yapı Ustası” olması gerekiyor. Müteahhitler ve şantiye şefleri, yetkisiz usta çalıştırdıklarında sorumlu tutulacak. Ayrıca, fenni mesuller de yapıda yetki belgesi olmayan usta çalıştırıldığını tespit etmeleri halinde, durumu ilgili idareye bildirmek zorunda olacak.

Ustalar Kayıt Altında Olacak

Yetki belgeli yapı ustaları, e-Devlet üzerinden kayıt yaptırmak zorunda olacak ve bu kayıtlar Bakanlık tarafından işletilen Şantiye-M sistemine aktarılacak. Ayrıca, ustaların kayıtlarını 5 yılda bir yenilemeleri gerekecek.

Bakanlık, gerektiğinde bilgi ve belgelerin belirlenen süre içinde Şantiye-M sistemine yüklenmesini isteyebilecek.

Şantiye Şeflerine Yeni Görevler

Şantiye şefleri, 500 metrekareden büyük projelerde çalışan tüm yetki belgeli ustaların işe başlama ve iş bırakma tarihlerini, 7 iş günü içinde Şantiye-M sistemine kaydetmekle sorumlu olacak.

Uygulama Takvimi

Yeni sistemin yürürlük tarihleri projenin büyüklüğüne göre kademeli olarak uygulanacak:

  • 500 – 1.500 m² arası projeler: 31 Aralık 2025
  • 1.500 – 4.500 m² arası projeler: 31 Aralık 2028
  • 4.500 m² üzeri projeler: 31 Aralık 2027

Yaptırımlar ve İş Güvenliği

Yeni düzenleme ile denetim mekanizmalarının sıkılaştırılması bekleniyor. Yetki belgesi olmayan usta çalıştırılması durumunda, yapı sahipleri ve teknik sorumlular idari yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Böylece, inşaat sektöründe iş güvenliği ve kalitenin artırılması, kayıt dışı iş gücünün azaltılması ve mesleki yeterliliğe sahip ustaların istihdamı teşvik ediliyor.

Related Posts

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (23 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,66 değer kaybederek 9.142,89 puana indi. Cuma günü 9.203,37 puandan kapanan BIST 100 endeksi, haftaya 86,40 puan düşüşle 9.116,97 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Hasat için bekleyen çiftçiler yıkıldı: Sabahın erken saatinde tarlalarına koştular

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta çiftçi, doğal afetler karşısında çaresiz kaldı. Yozgat çiftçisi, bu sezon ikinci kez dolu felaketi ile karşılaştı. Hasat için tarlasını hazır hale getirip, biçerdöver bekleyen çiftçi, dün akşam saatlerinde yağan dolu ile yıkıldı. İl genelinde yaklaşık 50 civarındaki köyde ekili alanlar ciddi zarar gördü.

Bakan Kacır duyurdu! F-16 EDPOD testleri başarıyla tamamlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezinin (BİLGEM) geliştirdiği F-16 Elektronik Destek Podu’nun (EDPOD), gerçek radar sistemlerine karşı uçuşlu testleri başarıyla tamamladığını bildirdi.

AKP, emekliden 732 simit eksiltti

Derinleşen ekonomik krizle birlikte başta emekliler olmak üzere toplumun birçok kesiminin alım gücü her geçen gün eriyor.

KKM bakiyelerinde düşüş sürüyor

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 5 milyar 194 milyon lira azalarak 566 milyar 321 milyon liraya düştü.

İTO Başkanı Avdagiç’ten uyarı: Petrolün varil fiyatı 130 dolara çıkabilir

Avdagiç, yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik vahşi bir saldırgan tutumunun devam ettiğini anlatarak, İsrail’in İran’a saldırmasıyla bölgede başlayan yeni bir gerginlikle karşı karşıya olduklarını ifade etti. Şu anda bütün bölgeyi etkileyen …