Emine Erdoğan, ‘Kalanlar’ Filistin Sergisi açılışında

“`html

Emine Erdoğan, “Kalanlar” Filistin Sergisi Açılışına Katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Kalyon Vakfı ile Türk Kızılay’ın iş birliğiyle gerçekleştirilen “Kalanlar” Filistin Sergisi’nin açılışına büyük bir heyecanla katıldı.

Bu anlamlı serginin hayata geçirilmesine katkı sağlayan Kalyon Vakfı’na teşekkür eden Emine Erdoğan, hayırsever bir amacı olan bu projede yer almanın kendileri için önemli olduğunu vurguladı.

Sergiyi ziyaret edecek her bir konuk adına, Kızılay’ın bugün başlattığı “Filistin’e Nefes” kampanyasına bağış yapılacak olmasını takdirle karşıladığını belirten Erdoğan, Gazze’nin dünya üzerindeki küçücük yerinin bile büyük acılara sahne olduğunu ifade etti.

Acıların Ortak Paydası

Emine Erdoğan, “Gazze’nin yüzölçümü sadece 365 kilometrekare, yani İstanbul’un Beykoz ilçesi kadar bir alan. Ancak bu dar bölgede tarihin en acımasız, en sistematik soykırımlarından biri yaşanıyor” diyerek durumu gözler önüne serdi.

İsrail’in son iki yıl içerisinde Gazze’ye 200 binden fazla bomba attığını ve bu yıkımın İkinci Dünya Savaşı’nda Hiroşima’ya atılan bombalardan 14 kat daha büyük bir tahribat yarattığını açıklayan Erdoğan, “Son iki yılda Gazze’de, aralarında 20 bin çocuğun da bulunduğu 70 binden fazla insan hayatını kaybetti” dedi. “56 binden fazla çocuk yetim kaldı ve 2 bin 700 aile tamamen yok oldu” şeklinde devam etti. Acı verici rakamların yalnızca sayılardan ibaret olmadığını belirten Erdoğan, her birinin ardında derin ahlar, gözyaşları ve yaşanan trajediler olduğunu ifade etti.

Emine Erdoğan Kalanlar Filistin Sergisi Açılışında

Gazze’de Eğitim ve Umut Mücadelesi

Bugün Gazze’de okul, hastane ve temiz içme suyu gibi temel ihtiyaçların bulunmadığını vurgulayan Emine Erdoğan, bu yıkıma rağmen hayatta kalan 2 milyon insanın büyük zorluklarla yaşam mücadelesi verdiğini dile getirdi.

Erdoğan, “Biz, geri kalanların hikayesini anlatmak ve uluslararası hukukun uygulanması için sesimizi yükseltmeliyiz. Filistin’deki insanlık dramı karşısında sessiz kalmak asla kabul edilemez” diyerek haykırdı. Geride kalanların umut dolu mücadelelerine dikkat çeken Erdoğan, “Yaşamayı ve eğitim almak için her türlü imkansızlığa karşı direnen Filistinli kadın ve çocuklar, umudun sembolü olmayı sürdürüyor” açıklamasında bulundu.

Sanatın Gücü ile Direniş

Erdoğan, 1244 caminin yok edilmesine rağmen ezanların hiç susmadığını ve insanların bir araya gelerek direniş gösterdiğini anlattı. “Molozlar arasında oluşturulan ramazan sofraları ve düğünler, yaşam mücadelesini simgeliyor. Sanatçılar, yokluk içinde bile çizim yapmaya ve yaşananları anlatmaya devam ediyor” dedi.

Emine Erdoğan Kalanlar Filistin Sergisi Açılışında

Umudun ve Direnişin Temsili

Bir ziraat mühendisinin deniz suyunu içme suyuna çeviren bir arıtma sistemi kurduğundan da bahseden Emine Erdoğan, bu tür yenilikçi çözümlerle ambargo koşullarını aşmanın mümkün olduğunu belirtti.

Erdoğan, “Filistinliler, dipdiri bir imanla ‘Allah bize yeter’ diyerek direniyorlar. Küllerinden doğacak bir Gazze inancı içindeler” dedi. “Geçmişte yapılanların ve yaşananların hafızasını unutmamak gerekiyor. Bu nedenle sanatı, birçok alanda ve farklı biçimlerde kullanmalıyız” diyerek önemli mesajlar sundu.

Filistin’e Özgü Lezzetler

Serginin açılışında, Filistin’e dair lezzetler sunularak etkinlik dolu geçti. Konuklar, unutulmaz bir deneyim yaşarken, Filistin’in kültürel zenginliği de sergilendi.

Emine Erdoğan, “Kalanlar Filistin Sergisi’ni ziyaret etmekten büyük mutluluk duydum. Filistin halkının yaşadığı trajedi karşısında serginin güçlü anlatımı, insanlığın umutlarını yeniden tazelemektedir” dedi. Ayrıca, serginin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde emeği geçen Kalyon Vakfı’na teşekkür etti.

Çok Sayıda Katılımcı

Açılış etkinliği, Filistin’in Ankara Büyükelçisi Nasri Abu Jaish, Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz gibi önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşti. Kalyon Kültür’de gerçekleştirilen sergi, 30 Mart’a kadar ziyarete açık kalacak.

Sergide, “Hanzala’dan Kalanlar” ve “Gazze’de Açlık” gibi konuları içeren çeşitli eserler, uluslararası toplumun dikkatini çekmek amacıyla düzenlendi. Programı tamamlarken, katılımcılara Filistin çorbası, simit, zeytin ve hurma ikram edildi.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir