Dünya’ya asteroit çarpmadan önce dinozorlar var mıydı? Yeni bulgular ortaya çıktı

Güncel Haber

Dinozorların yok oluşuyla ilgili uzun süredir süregelen bir tartışma sona eriyor: 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpan bir asteroit nedeniyle dinozorlar hala hayatta mıydı, yoksa yok oluş sürecinde miydiler?

Bir araştırmacı ekibi, Kretase dönemi sonundaki kitlesel yok oluştan önce Kuzey Amerika’daki fosil kayıtlarını inceleyerek bu sorulara cevap arıyor. Yapılan yeni analiz, dinozorların asteroit çarpmasından önce oldukça iyi durumda olduklarına dair artan kanıtlara katkı sağlıyor.

İlk bakışta incelenen fosiller, asteroit çarpmasından 9 milyon yıl önce dinozor türlerinin sayısının azaldığını ve asteroit çarpmasından 75 milyon yıl önce zirveye ulaştığını gösteriyor.

4 DİNOZOR AİLESİ İNCELENDİ

Araştırmacılar, Ankylosauridae, Ceratopsidae, Hadrosauridae ve Tyrannosauridae gibi dört ana dinozor ailesini detaylı bir şekilde incelediler. Yapılan bilgisayar modellemesi ve fosil kayıtlarının karşılaştırılması sonucunda bazı tutarsızlıklar ortaya çıktı.

YAŞAM ALANLARI DEĞİŞMEDİ

Modellemeye göre, 18 milyon yıl önce dinozorların yaşadığı alanların büyük ölçüde sabit kaldığı ve bu durumun yaşam alanlarının sabit kalmasını ve yok olma riskinin azalmasını desteklediği düşünülüyor.

O dönemde yeryüzünde meydana gelen jeolojik değişikliklerin, fosil avcılarının gerçek çeşitlilik örüntülerini belirlemesini zorlaştırdığı belirtiliyor.

“DİNOZORLAR YOK OLMAYA MAHKUM DEĞİLDİ”

Araştırmanın yazarlarından biri olan Alfio Alessandro Chiarenza, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu çalışma, dinozorların son Mezozoik fosil kayıtlarındaki azalmayı, biyolojik nedenlerden ziyade jeolojik değişikliklerin etkisiyle açıklıyor. Bu da dinozorların yok olma konusunda kaçınılmaz olmadığını gösteriyor. Eğer asteroit çarpmamış olsaydı, belki de bugün dinozorlarla karşılaşıyor olacaktık.”

Related Posts

Kuzey Amerika’nın alt kısmı yavaş yavaş Dünya’ya doğru eriyor!

Kuzey Amerika’nın altına dalan Pasifik Okyanusu’ndaki tektonik plakanın, kratonik incelmeye neden olduğu teorisi üzerinde duruluyor.

Çinli taykonotların Dünya’ya dönüşü ertelendi

Çin, uzay istasyonundaki taykonot ekibini Dünya’ya getirecek Şıncou-19 mekiğinin dönüşünü erteledi. Erteleme kararının kötü hava koşulları nedeniyle alındığı belirtildi.

Samsung, iki modeli için daha One UI 7 güncellemesini yayınladı!

Samsung, One UI 7 güncellemesinin dağıtımını hız kesmeden sürdürüyor. Güney Koreli marka, son olarak iki modelini daha yeni sürüme yükseltti. Peki, güncellemeyi alan modeller neler? İşte detaylar! Avrupa’daki Galaxy Z Fold 5 ve Flip 5 için One UI 7 …

Skandal iddia: Meta’nın yapay zekası, çocuklarla cinsel içerikli sohbetlere giriyor!

Meta’nın yapay zeka sohbet botları, çocuklarla yapılan cinsel içerikli konuşmalar nedeniyle ağır eleştirilerle karşı karşıya. Şirket, ek güvenlik önlemleri aldığını duyurdu ancak soru işaretleri devam ediyor.

Microsoft’un yapay zeka asistanı Copilot kullanıcılardan beklenen ilgiyi görmüyor

Microsoft, yıllar önce OpenAI’a yaptığı yatırım sayesinde yapay zeka alanına hızlı bir giriş yapmış olsa da son dönemde Google ve Meta gibi rakiplerinin gerisinde kalmaya başladı. Şirket, özellikle yapay zekasını kullanıcılarla buluşturma …

Windows 11’de başlangıç hızını arttırmanın 10 etkili yolu

Windows 11, Microsoft’un en gelişmiş işletim sistemi olarak birçok yeni özellik ve görsel iyileştirme sunuyor. Ancak, tüm bu modern özellikler ve arayüz tasarımları, özellikle eski donanımlarda başlangıç sürelerinin uzamasına neden olabilir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir