Dünyanın en ilginç sınırı: Amerika’dan Rusya’ya yürüyerek geçilen yer

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Bering Boğazı’ndaki iki ikiz adayı birbirine bağlayan buz köprüsüyle simgeleşen Alaska’da bir araya gelecek. Ukrayna’daki savaşı sona erdirme amacıyla duyurulan bu görüşme, Alaska’nın 1799–1867 yılları arasında Rusya’nın kolonisi olması ve ardından ABD’ye satılmasının üzerinden 150 yılı aşkın süre geçtikten sonra bir Rus liderin eyalete ilk ziyareti olarak tarihe geçti.

ABD ile Rusya, genellikle rakip ülkeler olarak anılsa da Alaska’da tarihler ve kültürler iç içe geçmiş durumda. Bering Boğazı’nın dar sularında asırlar boyunca Sibiryalı tüccarlar, Rus Ortodoks misyonerler ve İnyupik-Yupik yerli halkları ticaret, evlilik ve avcılık için serbestçe karşıya geçti. Bugün bile Alaska’da Rus mimarisine sahip kiliseler, Rus soyadlı yerleşikler ve müzelerde Rus eserleri görülebiliyor.

RUSYA’DAN ABD’YE 21 SAATLİK YOL 

En çarpıcı örnek ise yalnızca 3,8 kilometre ile ayrılan Diomede Adaları bulunuyor. Küçük Diomede ABD, Büyük Diomede ise Rusya sınırları içinde yer alıyor. Aralarından Uluslararası Tarih Çizgisi geçtiği için iki ada arasında 21 saatlik zaman farkı bulunuyor. Bu nedenle bölge halkı adalara “Dün ve Yarın Adaları” adını veriyor.

YÜRÜYEREK GİDİP GELİNEBİLİYOR

Soğuk Savaş öncesine kadar iki ada halkı tek bir topluluk olarak yaşıyor, kürekle, yürüyerek ya da kızakla serbestçe geçiş yapabiliyordu. Ancak 1948’de Sovyetler Birliği Büyük Diomede’deki yerli halkı anakaraya taşıdı ve sınır kapatılarak “Buz Perdesi” adı verilen engel oluşturuldu. 

Günümüzde Küçük Diomede’de yaklaşık 80 İnyupik yaşıyor, çoğunun Rusya tarafında akrabaları bulunuyor ve kendilerini hâlâ buzlarla ayrılmış tek bir halk olarak görüyorlar.

Related Posts

İsrail saldırılara devam ederse Hizbullah silah bırakmayacak

İran destekli Hizbullah’ın lideri Naim Kasım, İsrail’in saldırıları devam ettiği sürece silahları bırakmayacağını söyledi ve Lübnan hükümetini kendisiyle çatışmaması yönünde uyardı.

TFF, kupada yer alacak takım sayısını açıkladı

TFF’den Ziraat Türkiye Kupası’nda yer alacak takım sayısı ve ayrıntıları duyurdu.

MHP’den bir ‘adalet’ çıkışı daha

Yaptığı “adalet” çağrılarıyla dikkati çeken MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, bu kez, “Adaletsizlik ve iman aynı sinede bulunmaz” dedi.

İkinci Ukrayna vakası… Batı’nın gözü orada

Batı, Ukrayna’dan sonra Gürcistan’ı da Rusya’ya karşı kullanmak üzere istikrarsızlaştırmaya çalışırken, Gürcü siyasetçilerin soğukkanlılığı ve ülkenin komşularla iyi ilişkiler kurma prensibi, bu süreci Batının aleyhine çeviriyor.

Dijital suç patlaması: Zararı 1,3 milyar dolar

Rusya’da WhatsApp ve Telegram üzerinden 52 binden fazla suç işlendiği açıklandı. Rus yetkilinin ifadesine göre suçların maddi zararı 1,3 milyar doları buluyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bakan’dan sert tepki: ‘Ona ‘topuklu topaç’ diyeceğiz’

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) istifa ederek AKP’ye katılması, kentte büyük yankı uyandırdı. CHP, “Aydın iradesine sahip çıkıyor” adıyla Efeler’de kitlesel bir buluşma düzenledi. Etkinliğe CHP Genel Başkan Yardımcıları Murat Bakan ve Gülşah Deniz Atalar’ın yanı sıra bölge milletvekilleri, il yöneticileri, gençlik ve kadın kolları ile çok sayıda vatandaş katıldı.