Bitlis’te ‘Nemrut’un develeri’ koruma altına alınıyor: 15. yüzyıldan kalma volkanik miras turizme kazandırılacak

Bitlis’teki Nemrut’un Develeri Koruma Altına Alınıyor

Uzmanlara göre, Nemrut Dağı’nda 15. yüzyılda meydana gelen büyük bir volkanik patlama sonucunda oluşan kayaçlar koruma altına alınıyor.

Volkanik patlama sonucu oluşan lav ve tüf tabakalarının yer şekillerini biçimlendirmesiyle meydana gelen bloklar, rüzgar ve yağmur gibi dış etkenlerle şekil değiştirmiştir.

Bugün bölgede bulunan ve deve siluetlerini andıran 26 kaya bloğu, bölge halkı tarafından “Nemrut’un develeri” olarak adlandırılmaktadır.

Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, bölgeyi ziyaret ederek Nemrut’un develerinin korunması ve turizme kazandırılması için bilimsel çalışmalar yapılacağını açıkladı. Vali Karakaya, kalderanın Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük kalderası olduğunu vurguladı.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan Nemrut’un develeri turizme kazandırılarak korunacak. Bölge, hem doğal mirasın korunması hem de turizm potansiyelinin değerlendirilmesi açısından önem taşımaktadır.

Related Posts

Trump yönetiminden ‘gönüllü’ göçmenlere bin dolar

Trump yönetimi, ülkelerine gönüllü olarak dönmek isteyen göçmenlere bin dolar destek sağlayacağını duyurdu.

Trump: Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilişkilerim mükemmeldi

ABD Başkanı Donald Trump’la Erdoğan arasında kritik bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Liderler, Rusya-Ukrayna Krizi, Suriye ve Gazze başta olmak üzere birçok konuyu ele aldı. Trump, Erdoğan’la yeniden çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini belirtti.

AB İsrail’i Gazze saldırılarını genişletme planından geri adım atmaya çağırdı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcülerinden Anouar El Anouni, İsrail’in Gazze Şeridi’ne geniş çaplı saldırılar başlatma planından endişe duyduklarını bildirerek, Tel Aviv’i bu konuda geri adım atmaya davet etti.

KKTC ve Rum Yönetimi liderleri görüştü

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis arasında Lefkoşa’daki ara bölgede Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Özel Danışman Yardımcısı Colin Stewart ev sahipliğinde gerçekleştirilen görüşme sona erdi.

Ziraat Odası’nın satışa çıkardığı arsa ortalığı karıştırdı, çiftçiler traktörlü eylem kararı aldı

Muğla’nın Milas ilçesindeki Milas Ziraat Odası yönetimi odaya ait ğ4400 metrekarelik arsa ı 25 milyon TL: den satışa çıkardı. Oda eski ve kurucu başkanı üyeler ile çiftçiler karara tepki gösterdi. Milaslı çiftçiler ihale öncesinde oda bahçesinde traktörlü eylem yapıp satışı protesto etme kararı aldı.

CHP MYK Özel’e saldırı gündemiyle toplandı: “Birileri yine bir oyun kurmaya çalışıyor”

CHP MYK, dün CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e düzenlenen yumruklu saldırı gündemiyle toplandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir