Bilim adamları evrenin sonunu hesapladı: Beklenenden erken bitecek

Evrenin Sonu Daha Erken Olabilir

Bilim insanlarına göre evrenin sonu, düşündüğümüzden daha erken olabilir. Ancak yine de bu olay milyarlarca yıl sonra gerçekleşecek. Yeni hesaplamalara göre, evrenin sonu 10^78 (1’den sonra 78 sıfır) yıl sonra gelecek.

Hesaplama Hollanda’daki Radboud Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi tarafından yapıldı. Ekip, nötron yıldızları ve beyaz cüceler gibi dayanıklı kozmik nesnelerin bile daha önce fark edilmeyen bir süreçle buharlaştığını öne sürdü.

Çalışmada, nötron yıldızları dahil olmak üzere tüm büyük nesnelerin enerji sızdırdığı “kütle çekimsel çift üretimi” süreci ile ilgili iddialar yer aldı.

Araştırmacılara göre, bu süreç ağır nesnelerin etrafındaki uzay ve zamanın eğrilmesine neden olur ve bu da sanal parçacıkların enerjiyi yanlarında alarak gerçek parçacıklara dönüşmesine yol açar.

HAWKING RADYASYONU

Yıllardır bilim insanları, bu tür buharlaşmanın kara deliklerde sadece Stephen Hawking’in adını taşıyan Hawking radyasyonu süreci ile gerçekleştiğine inanıyordu.

Ancak yeni araştırmaya göre, bu buharlaşma için bir kara deliğin olay ufkuna değil, yalnızca aşırı derecede kavisli bir uzay-zaman dokusuna ihtiyaç vardır.

Önceki çalışmalarda, en kalıcı ölü yıldızların, yani beyaz cücelerin 10^1100 yıl boyunca var olacağı tahmin ediliyordu. Yeni çalışma ise bu süreyi 10^78 yıla indiriyor.

ŞÜPHELER

Ancak bu araştırma henüz hakemli bir bilimsel dergide yayınlanmamıştır. Şu anda hakem değerlendirmesine tabi tutulan makalelerin bulunduğu ArXiv arşiv sitesine yüklenmiş durumdadır.

Bilimsel çalışmalarda hakem değerlendirmesi, bir araştırmanın bağımsız bilim insanları tarafından incelenip onaylanmasını ifade eder. Bu nedenle hakemli dergilerde yayınlanan makaleler daha güvenilir kabul edilir.

Related Posts

Bilim insanları ışığı ilk kez bir insan kafasından geçirmeyi başardı

İskoçya’daki Glasgow Üniversitesi’nden bilim insanları, non-invaziv yani vücuda müdahale etmeden yapılan beyin görüntülemelerinde çığır açabilecek bir teknik geliştirdi. Geliştirilen bu yeni yöntemle, ışık ilk kez bir insan kafasının bir tarafından girip diğer tarafından başarıyla çıktı.

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak

Dayanıklılığıyla dikkat çeken yeni malzeme keşfedildi

Rice Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, dayanıklılığıyla dikkat çeken yeni bir iki boyutlu karbon yapısı üzerinde çalışıyor. MAC adı verilen bu malzemenin, kırılmaya karşı direnciyle grafenin ötesine geçebileceği düşünülüyor.

6G ne zaman çıkacak? İşte kullanıma sunulması beklenen tarih

5G daha Türkiye’de yaygın değilken, dünya 6G çalışmalarını hızlandırıyor. Nokia’ya göre önümüzdeki 5 yıl içinde karşımıza çıkabilir.

Instagram’da yapay zeka depremi: Hesaplar birer birer kapatılıyor

Son haftalarda Instagram kullanıcıları arasında panik yaratan bir hesap yasaklama dalgası yaşanıyor. Reddit ve X gibi sosyal medya platformlarında hızla yayılan şikayetlere göre, binlerce kullanıcı hiçbir hizmet şartı ihlali olmaksızın hesaplarının …

Apple, WWDC 2025 etkinliğini düzenledi! Neler duyuruldu?

Apple, WWDC 2025 etkinliğini 9 Haziran akşamı gerçekleştirdi. Etkinlikte yeni yazılım güncellemeleri duyuruldu.