Almanya’da AfD’ye yasak yolu açıldı

Almanya’da Yeni Hükümet Krizi: AfD Partisi Yasaklanabilir!

Almanya’da henüz güvenoyu almayan yeni hükümetin ilk krizi, aşırı sağcı parti AfD oldu. Anayasa Mahkemesi’nin “aşırı sağcı” olarak tanımladığı ve demokrasiye tehdit olarak gördüğü Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) yasaklanabilir.

Yeni başbakan Friedrich Merz hükümetinin bu konuda nasıl bir karar alacağı bilinmiyor. 23 Şubat seçimlerinden ikinci olarak çıkan ve yüzde 20.8 oy oranı ile meclise 152 sandalye sokan AfD’nin yasaklanması artık hükümet kararına bağlı.

İKİ PARTİDEN FARKLI SESLER

Ancak hükümetin Hıristiyan Birlik Partileri kanadı ile Sosyal Demokrat Parti kanadından farklı sesler geliyor. CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, “Çok fazla seçmen AfD’ye protesto için oy veriyor. Protestoyu yasaklayamazsınız” derken, CDU’nun bazı yetkilileri de, “Dikkat edilmeli ama yasak pek uygun değil” görüşünde.

Başbakan Merz’in tavrının ne olacağı bilinmiyor ancak SPD lideri Lars Klingbeil, AfD’nin yasağının artık mümkün olabileceğini belirterek, “AfD, başlı başına Almanya’ya karşı bir meydan okuma. Bundestag’daki temsilcilerinin milletvekili olma hakkı daha yok” açıklaması yaptı. Her iki partinin bir çok kanadından da bir an önce “yasak kararı”nın verilmesi yönünde sesler yükseliyor.

AFD İTİRAZ EDECEK

AfD liderleri Alice Weidel ve Tino Chrupalla, bu kararın “kamuoyunda itibarsızlaştırma ve suç sayma” olarak görüldüğünü söyledi. Sınıflandırmanın “açıkça siyasi amaçlı” olduğu belirtilirken, yasal itiraz yollarının kullanılacağını açıkladı.

 

Related Posts

İran’dan İstanbul’a ilk seferler başladı

İsrail saldırılarında zarar gören Tebriz Havaalanı’nda pist onarımı tamamlandı. 23 gün sonra yapılan ilk uçuş İstanbul’a gerçekleşti. Sefer İran Ata Havayolları tarafından düzenlendi.

Sadece 15 dakika güneşte kaldı… Gözünü açtığında kabus başladı

Sadece 15 dakikalık güneş maruziyeti, 67 yaşındaki kadının yüzünü tanınmaz hale getirdi. Güneş zehirlenmesi teşhisi konulan kadın şimdi başka bir hastalıkla mücadele ediyor…

Avrupa’nın en ucuz ülkesi açıklandı: Giden bir daha dönmek istemiyor

Yurt dışında yaşamak isteyenler için Avrupa’nın en uygun fiyatlı ülkesi belli oldu. Yeni bir araştırma; toplu ulaşım, yakıt, internet, fatura ve dışarıda yemek gibi temel yaşam masraflarına göre en ucuz ülkeleri sıraladı.

Bina ve siteler için yeni zorunluluk! 31 Aralık tarihine kadar süre verildi

Konut siteleri ve binaların, yeni yapılan düzenleme doğrultusunda 31 Aralık’a kadar yangınla ilgili eksik malzeme ve ekipmanlarını tamamlaması gerekirken, binalarda yangınla ilgili ekipler oluşturulması da gerekiyor.

‘Türkiye hızla uçuruma sürükleniyor’ diyerek paylaştı: Ekrem İmamoğlu’ndan dikkat çeken mesaj!

Tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Türkiye, hızla bir uçuruma doğru sürükleniyor. Ülkemizin yıllardır çektiği ekonomik kriz milletimizi adeta boğmaya devam ediyor” ifadelerini kullanarak çarpıcı bir mesaj paylaştı.

Le Monde: İsviçre’de F-35 savaş uçağı anlaşması ulusal skandala dönüştü

Le Monde: İsviçre’de F-35 savaş uçağı anlaşması ulusal skandala dönüştü