‘Devlet bizi terk etti’: Musluklarından zehir akan ülkede 16 belediyenin başkanı isyan bayrağını çekti

Fransa’da PFAS Kirliliği: 16 Belediyede Musluk Suyu Yasaklandı

Fransa’nın Ardenler ve Meuse bölgelerinde, içme suyunda izin verilen seviyenin katbekat üzerinde kanserojen PFAS kimyasalı tespit edilmesi üzerine 16 belediyede musluk suyu tüketimi yasaklandı.

Eşi benzeri görülmemiş bir sağlık krizine dönüşen olay, yerel yönetimleri hem finansal hem de lojistik bir kaosun içine sürüklerken, devlet tarafından terk edildiklerini belirten belediye başkanları isyan noktasına geldi.

Yapılan su analizlerinde “sonsuz kimyasallar” olarak bilinen PFAS konsantrasyonlarının yasal sınırları aşmasıyla patlak veren skandal, özellikle Villy belediyesinde kirlilik seviyesinin izin verilen maksimum değerin on katına ulaştığını ortaya çıkardı.

Bu durum karşısında belediyeler, her bir sakine günde iki litre içme suyu temin etmekle yükümlü kılındı. Bu durum hem maliyetli hem de lojistik açıdan karmaşık bir operasyonu beraberinde getirdi.

Villy belediyesi, altı aylık şişe su masrafını karşılamak için vatandaşlara kişi başı 43,20 avro geri ödeme yapma kararı aldı; bu da belediye bütçesinden 9.000 avroluk ek bir harcama demek. Kirliliğin kaynağının ise 2024’te kapatılan bir kağıt fabrikasından yayılan atıklar olduğu tahmin ediliyor.

‘Sağlık krizinden çok daha fazlası’

Haraucourt Belediye Başkanı Frédéric Latour, durumu “bir sağlık krizinden çok daha fazlası, bu bir sağlık skandalı” şeklinde yorumlarken, yerel yöneticiler devletin eylemsizliğine tepki gösteriyor.

Malandri Belediye Başkanı Annick Dufils ise “Kaynaklarımız sınırlı olmasına rağmen hükümet her şeyi üstlenmemize izin veriyor” diyerek devlet desteğinin eksikliğine dikkat çekti.

Valilik ise su dağıtımının yerel bir sorumluluk olduğunu belirtip, sonbaharda bir PFAS izleme komitesi kurulacağını duyurdu. Ancak bu vaat, halk sağlığını korumak için acil ve somut adımlar bekleyen belediye başkanları tarafından yetersiz bulundu.

Milletvekili Jean-Luc Warsmann, sorumluların tespiti için savcılığa başvurma kararı aldı. Warsmann, “Kimin bildiğini, kimin bu duruma izin verdiğini ve neden daha önce hiçbir şey yapılmadığını bilmek zorundayız” diyerek olayın aydınlatılması için hukuki sürecin önemini vurguladı.

Bu adli soruşturmanın, gelecekte benzer çevre felaketlerinin yaşanmasını önlemek adına kritik bir rol oynaması bekleniyor.

Kardiyovasküler risklerle ilişkili

PFAS kirliliği, sadece suyu içilmez kılmakla kalmıyor, aynı zamanda ciddi sağlık riskleri de taşıyor. Daha önce Fransa’nın başka bölgelerinde yapılan kan testlerinde, normalden on kat yüksek PFOA seviyelerinin önemli kardiyovasküler risklerle ilişkili olduğu kanıtlanmıştı.

Masadaki kalıcı çözüm önerileri arasında, komşu belediyelerin su şebekelerine bağlanmak veya aktif karbon filtrasyon sistemleri kurmak gibi seçenekler yer alıyor. Ancak yüksek maliyet ve enerji gereksinimi, kısıtlı bütçelere sahip belediyeler için büyük bir engel teşkil ediyor. Bu sırada, skandalın merkezindeki 16 belediyenin halkı, tükettikleri suyun geleceği konusunda endişe ve belirsizlik içinde yaşamaya devam ediyor.

Related Posts

MHP’li belediye geri adım attı! Şehit babası evine kavuştu

2012 yılında Şırnak Uludere de şehit düşen Uzman Çavuş Bayram Tekin ‘in babası Servet Tekin’in (80) Konya’nın Akören ilçesinde dededen kalma evi tapuda sehven yapılan bir hata nedeniyle MHP yönetimindeki Akören Belediyesi’ne geçti. Şehit babası Bayram Tekin tüm çabalarına rağmen bir sonuç alamadı ve belediye evi satılığa çıkardı. SÖZCÜ’nün gündeme getirdiği olayın ardından şehit babası evine kavuştu.

Tayland ile Kamboçya ateşkes masasına oturdu

Beş gündür sınır hattında çatışan Tayland ile Kamboçya, Malezya’nın ev sahipliğinde ateşkes masasına oturdu.

Bir evden 26 düzensiz göçmen çıktı

Edirne’de polisin bastığı bir evde 26 düzensiz göçmen yakalandı. İnsan kaçakçılığı iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı.

Van’da farklı suçlardan aranan 20 kişi tutuklandı

Van’da jandarma ekiplerince yürütülen çalışmalarda farklı suçlardan aranan 20 kişi tutuklandı.

Diyanet’in Mekke sorumlusunun rüşvet aldığı iddiası: Soruşturma başlatıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı, teşkilatın Mekke sorumlusuna ait olduğu iddia edilen rüşvet içerikli video hakkında inceleme başlattı.

Kardeşler barıştı: Oasis 16 yıl sonra geri döndü

İngiliz rock grubu Oasis, 16 yıl sonra ilk konserini Wembley stadyumunda verdi.