İstanbul’da nükleer trafik: AB masaya oturdu

İran ve AB Arasındaki Nükleer Görüşmeler İstanbul’da Başladı

Geçtiğimiz ay ABD ve İsrail’in düzenlediği hava saldırıları sonrasında İran, Avrupa Birliği ile nükleer görüşmeler için masaya oturdu. Görüşmeler, İstanbul’daki İran Konsolosluğu’nda gerçekleşti ve masada İran ile birlikte Avrupa Birliği ve E3 ülkeleri (Fransa, Almanya, İngiltere) bulundu.

İran ve Avrupa Birliği’nin önde gelen ülkeleri, Körfez ülkesinin nükleer kapasitesinin sınırlarını belirlemek için zorlu müzakerelere başladı.

GÖRÜŞMEDE NELER KONUŞULUYOR?

Anlaşma, İran’a yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasını ve karşılığında Tahran’ın nükleer programına sınırlamalar getirilmesini içeriyordu. 2015’te atılan imzalar hala Avrupa için geçerli olma özelliği taşıyor.

ABD, 2018’de anlaşmadan çekildi ancak bu çerçeveyi belirleyen BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararı 18 Ekim’de sona erecek.

Eğer taraflardan herhangi biri, en geç 30 gün öncesinden “geri getirme” mekanizmasını devreye sokmazsa, İran’a uygulanan tüm BM yaptırımları kaldırılacak.

Avrupa ise, İran’ı anlaşmayı tekrar imzalaması için yaptırımları bir baskı unsuru olarak kullanıyor.

İRAN İÇİN ‘ANLAMSIZ VE TEMELSİZ’

Diplomatik kaynaklara göre, bu süreçte ABD ile görüşmelerin yeniden başlaması, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile tam iş birliği yapılması ve geçtiğimiz ay gerçekleşen saldırılar sonrasında kaybolan 400 kilogramlık yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum konusunda net bir açıklama yapılması gerekiyor.

Görüşmeler başlamadan önce İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, “BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararının süresinin uzatılmasına dair konuşmalar bizim için anlamsız ve temelsizdir” şeklinde bir açıklama yaptı.

İran, nükleer kapasitesini geliştirmeyi “ulusal bir şeref meselesi” olarak gösteriyor ve nükleer silah üretmediğini vurguluyor. Tahran, artık nükleer anlaşmalara dikkat etmemekte kararlı görünüyor.

Related Posts

Sonuç açıklandı: Marmara bir hafta rahat

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, temmuz itibarıyla, Marmara Denizi, Saros Körfezi ve Kuzey Ege’yi kapsayan 23 noktada yaptıkları çalışmalarda müsilaja rastlamadıklarını açıkladı.

Minguzzi cinayeti fitili ateşledi: Suça sürüklenen çocuk tartışması

Mattia Ahmet Minguzzi davasında sanıklar çocuk olduğu için en fazla 24 yıl hapisle ve “suça sürüklenen çocuk” sıfatıyla yargılanıyor. Aile indirim uygulanmamasını isterken, İstanbul Barosu ve CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın “Suça sürüklenen çocuk mağdurdur” ifadesi tartışma yarattı.

Skandal olay! Ölen milletvekilinin yerine 11 kez oy kullanılmış

Rusya Devlet Duması’nda yaşanan şok edici bir olay, meclisin elektronik oylama sistemine ve şeffaflık ilkesine yönelik ciddi tartışmaları beraberinde getirdi. İktidardaki Birleşik Rusya Partisi milletvekillerinden Mikhail Tarasenko’nun, 22 Temmuz 2025 tarihinde vefat ettiği gün, aynı meclis oturumunda adına tam 11 kez oy kullanıldığı ortaya çıktı.

Yeşil vatan için şehit düştüler… Acı detay ortaya çıktı: Bir hafta önce evlendi

Eskişehir’deki yangın söndürme çalışmaları esnasında 10 vatandaşımız şehit oldu. Şehit olan vatandaşlarımızdan beşinin AKUT görevlisi olduğu öğrenilirken Tolunay Kocaman’ın hikayesi yürekleri dağladı. Kocaman’ın 10 gün önce evlendiği ve işe yeni başladığı öğrenildi.

Anadolu’da kiralar İstanbul ile yarışıyor

Aksaray’da konut kiraları vatandaşların ve emlakçıların tepkisini çekiyor. Kentte 1+1 dairelerin kira bedeli 10 bin liradan başlarken, bazı villalar için istenen ücret 52 bin liraya kadar çıkıyor. Fiyatların artışı hem kiracıları zorlarken hem de sektördeki usulsüz uygulamaları gündeme taşıyor.

Osimhen için “Kimseyle vedalaşmadı” diyen Okan Buruk’tan son durum hakkında net yanıt

Galatasaraylıların heyecanla beklediği Osimhen transferi hakkında Okan Buruk, son durum için net yanıtı verdi.