Binaların Yangından Korunması İçin Yönetmelikte Değişiklikler Yapıldı
1 Temmuz’da yayımlanan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile binaların yangından korunması için önemli düzenlemeler yapıldı.
Artık, 31 Aralık’a kadar site ve binaların yangınla ilgili eksik malzeme ve ekipmanlarının tamamlanması bina sahibi veya yöneticileri tarafından zorunlu hale getirildi.
Bu süre sonunda, eksikliklerin giderilip giderilmediği ruhsat vermeye yetkili idareler tarafından denetlenecek.
Profesyonel Tesis Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Özen, Bolu’da çıkan otel yangınında çalışanların yangın söndürücülerini dahi kullanamadığını belirterek, acil durum yönetimi açısından eğitim, ekipman ve tatbikat eksikliklerinin önemine vurgu yaptı.
Her Bina ve Site Yangın Ekipmanlarına Sahip Olmalı!
Yönetmelikle getirilen zorunluluklara dikkat çeken Özen, her bina ve siteye yangın söndürme ve kurtarma ekipmanları, ilk yardım çantaları, can kurtarma araçları, ekip listeleri ve acil durum planları bulundurulması gerektiğini ifade etti.
Yöneticilerin Önemi
Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Genel Başkanı Yahya Sağır ise yapı yüksekliği 30,5 metreyi geçen konutlar, 200’den fazla kişinin yaşadığı siteler, 50’den fazla insan bulunan diğer yapılarda acil durum ekiplerinin oluşturulması gerektiğini belirtti.
Acil durum ekiplerinin söndürme, kurtarma, koruma ve ilk yardım birimlerinden oluşması gerektiğini vurgulayan Sağır, her binada yılda en az bir kez yangın tahliye tatbikatı yapılmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
Yaptırımlar Belli!
Sağır, yöneticilere yapılan denetimlerde eksiklik tespit edilmesi durumunda idari para cezası, ruhsat işlemlerinin askıya alınması ve sigorta işlemlerinde teminat kesintisi gibi yaptırımlarla karşılaşabileceklerini söyledi.
Kat maliklerine ise binalarındaki eksiklikleri genel kurul toplantılarında gündeme getirmeleri ve 31 Aralık’tan sonra ilgili idarelere şikayette bulunmalarını önerdi.