Yılan sokmasına karşı ilk yardım nasıl yapılmalı? İşte doğru adımlar

Doç. Dr. Aygün, Türkiye’de yılda yaklaşık 500 ila 1000 arasında yılan sokması vakası yaşandığını belirtti. Yaptığı yazılı açıklamada, yılanların çoğunun zehirli olmadığını vurgulayan Aygün, zehirli olanların genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde görüldüğünü dile getirdi.

Özellikle tarla ve bahçe işçiliğinin yoğun olduğu Ordu’da engerek türü yılanların sebep olduğu sokma vakalarına dikkat çeken Aygün, zehirli yılan sokmaları durumunda belirtilerin hızla ortaya çıkabileceğini söyledi. Bu belirtiler arasında şiddetli ağrı, şişlik, morarma, bulantı, kusma, baş dönmesi, halsizlik, nadiren bilinç değişikliği ve tansiyon düşüklüğü bulunmaktadır.

Yılan sokması yaşandığında panik yapmadan hemen 112’nin aranması gerektiğini belirten Aygün, hastanın fazla hareket etmemesi, sakin kalması ve sokulan uzvun kalp seviyesinden aşağıda tutulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kesinlikle sokulan bölgenin kesilmemesi veya emilmemesi gerektiğini söyledi.

Yılanların da doğanın bir parçası olduğunu hatırlatan Aygün, onlara saygı duyulması halinde tehlikeden uzak durulabileceğini ifade etti. Panzehirin yalnızca zehirli yılan sokmalarında ve belirtiler ciddileştiğinde kullanılması gerektiğini belirten Aygün, gereksiz panzehir kullanımının yan etkilere yol açabileceğini vurguladı.

Related Posts

Hekimlerin yükü artarken Bakanlık övündü: ‘OECD’nin iki katı hasta bakıyoruz’

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, hekimlerin OECD ortalamasının iki katı hasta baktığını belirtirken, sağlık sisteminde birinci basamağın güçlendirilmesi ve randevu sistemindeki aksaklıkların büyük oranda giderildiğini savundu. Birinci, yurtdışına giden doktor sayısından daha fazlasının Türkiye’ye döndüğünü de ifade etti.

Uyku uzmanında 30 saniyelik hile: Sadece 3 gecede horlamayı durduruyor

Uyku uzmanları, polen mevsiminde artan horlama sorununa karşı sadece 30 saniyelik dil egzersiziyle çözüm sunuyor. Günlük uygulanan bu basit hareket, horlamayı üç günde azaltabiliyor…

Veremediğiniz kiloların sebebi bu hastalık olabilir!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ekin Sayer, lipödemin yalnızca kilo problemi değil, kronik ve ilerleyici bir bağ doku hastalığı olduğunu belirterek, “Tedavide esas olan yalnızca kilo vermek değil; vücudu bir bütün olarak iyileştirmektir” dedi.

Zorlu ameliyat başarılı geçti ama kadının kalbinin simsiyah olduğu ortaya çıktı

Avusturya’da 65 yaşındaki bir kadının yaşadığı nefes darlığı şikayeti, sıradan bir kalp rahatsızlığı gibi görünse de yapılan incelemeler sıra dışı bir gerçeği ortaya çıkardı. Kadının kalbi, nadir görülen bir genetik hastalık nedeniyle siyaha boyanmıştı.

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli