Avrupa’dan ABD’ye misilleme hazırlığı

AB Komisyonu çıkmaza giren ABD ile otomobil ve tarife anlaşmazlığı hakkında harekete geçiyor

AB Komisyonu, ABD ile otomobil ve karşılıklı tarifler konusundaki anlaşmazlık ile ilgili müzakerelerin sonuçsuz kalması durumunda atılacak adımları duyurdu.

AB Komisyonu’nun yayımladığı açıklamada, müzakerelerin ABD’nin tarifelerinin kaldırılması konusunda karşılıklı faydalı bir anlaşma sağlayamaması durumunda karşı önlemlere başvurulacağı belirtildi.

Açıklamada, 95 milyar euro değerindeki ABD’den ithalatı kapsayan geniş bir yelpazedeki endüstriyel ve tarımsal ürünleri içeren bir ürün listesinin hazırlandığı vurgulandı.

Ayrıca, 4,4 milyar euro değerindeki belirli AB çelik hurdası ve kimyasal ürün ihracatına yönelik kısıtlamaların da olabileceği ifade edildi.

AB’nin önceliğinin müzakereler aracılığıyla karşılıklı faydalı ve dengeli bir çözüm bulmak olduğu belirtilen açıklamada, 90 günlük kısmi askı sürecinde AB’nin tüketici ve endüstrisini savunmaya devam edeceği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, tüketicileri ve endüstrisini korumak amacıyla müzakerelerde anlaşma sağlanamaması durumunda AB’nin olası karşı önlemleri hazırlamaya devam edeceği bildirildi.

AB’nin olası karşı önlemleri konusunda Dünya Ticaret Örgütü’nde resmi istişare sürecini başlatacağı ifade edilen açıklamada, ABD’ye karşı alınacak kararların şeffaf bir şekilde ele alınacağı belirtildi.

Ayrıca, AB üyesi ülkeler ve Avrupa firmaları ile birlikte 218 sayfadan oluşan ABD ürünleri listesinin inceleneceği bir aylık istişare sürecinin başlatıldığı aktarıldı.

Son olarak, ABD Başkanı Donald Trump’ın AB’ye çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği yüzde 25 gümrük vergisi ve ardından AB ürünlerine yüzde 20 oranında karşılık verme kararı hatırlatılarak, ABD’nin tüm araç ve otomobil parçaları ithalatına yüzde 25 tarife uyguladığı belirtildi.

Related Posts

Kripto yatırımcıları dikkat: Sıkı denetimler yolda!

Sermaye Piyasası Kurulu kripto varlık platformlarının rezerv kanıtı denetimi sürecine dair yeni ilke ve esasları açıkladı. Platformların denetim için gerekli belgeleri düzenli olarak sunması ve bağımsız denetçilerle sözleşme yapması zorunlu hale geldi. Bu düzenleme, sektördeki şeffaflık ve güvenliği artırmayı hedefliyor.

Çin’in nisan ayı ihracatı yükseldi

Çin’de nisan ayında ihracat, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerini artırmasına rağmen yükseldi.

Servet sahiplerine yönelik vergi artışı gündemde

ABD Başkanı Donald Trump, gündemde yerini alan vergi indirimlerini desteklemek amacıyla en zenginlerin vergi oranlarını artırmaya planlıyor. Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre Trump, yıllık geliri en az 2,5 milyon dolar olan bireyler veya 5 milyon …

Sanayi üretimi verileri açıklandı: Hangi sektörlerde yükseliş var?

Sanayi üretimi, Mart 2025’te hem yıllık hem de aylık bazda artış gösterdi. Madencilik, imalat sanayi ve elektrik-gaz sektörlerinde olumlu bir gelişim yaşanırken enerji sektöründe bir azalma kaydedildi.

Borsa güne yatay başladı: 9 Mayıs 2025 Cuma Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yatay seyirle 9.280,71 puandan başladı.

Borsa güne yatay başladı – 9 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne sınırlı bir yükselişle başladı. Bankacılık endeksi değer kazanırken holding hisseleri geriledi. Yatırımcılar yurt içi sanayi üretimi ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey’in açıklamalarına odaklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir